keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Sylin ensimmäinen vuosi

Toissapäivänä tuli kuluneeksi vuosi Sylin avajaisista. Vuoteen on mahtunut monen monta kotisynnytystä, kaksi näistä Sylissä. Kiinnostuneita tiloihin tutustujia on ollut jokunen. Saunan lauteilla täydenkuun saunailloissa on parannettu maailmaa ja puhuttu synnytysjuttuja. Syli on siis jalkautunut osaksi Suomen synnytyskulttuuria. Parasta on tietenkin ollut kaikki maagiset syntymän hetket joihin olen päässyt doulan roolissa osallistumaan <3 <3 <3 Ja heti kakkosena tulevat naisten saunailtojen synnytysjutut <3 <3 <3

Aluehallintovirasto kyseli hetimiten Sylin avajaisten jälkeen Sylin toiminnasta ja viime kesänä toimitinkin selvityksen kyseiseen virastoon. Vielä ei heistä ole mitään kuulunut takaisinpäin. Kuulemma käsittelyaika virastossa on keskimäärin kymmenen kuukautta, tällaisissa 'uusissa innovaatioissa' saattaa mennä pitkäänkin... Katsotaan siis ajan kanssa ja kärsivällisesti mitä he ovat mieltä tällaisesta innovaatiosta :) Ei siitä kyllä niin kovin pitkä aika ole kun Suomessakin vielä synnytettiin ihan normaalisti kotona!!!

Jos saan esittää toiveen, niin haluan Sylille isommat tilat, itse asiassa kokonaisen talon. Tampereen seudulla sellaista pykätään paraillaan pystyyn - siitä tuonnempana lisää. Mutta eipäs nyt mennä asioiden edelle vaan nautitaan siitä, että valinnanvapaus leviää myös synnytykseen! Kuuluu edellee naisen ja perheen perusoikeuksiin saada valita heille sopiva synnytyspaikka. Pois kaikenlainen pakko ja yhden vaihtoehdon systeemit.

Toissapäivänä kun Syli täytti vuoden, olin tutustumassa Naistenklinikan uusittuihin tiloihin kutsuvierastilaisuudessa. Kyllä oli hienoa huomata miten vaihtoehdot olivat levinneet myös sairaalan seinien sisäpuolelle: jokaisessa huoneessa oli katossa koukku ja liinat roikkumista varten, pähkinäpallot ohjeineen löytyivät myös, kuten monen monta allashuonettakin. Sängyt olivat loistavia kaikkine vipuineen, tankoineen ja säätömahdollisuuksineen. Tens laitteet löytyivät joka huoneesta kuten myös akuneulat ja jumppapallot. Nyt rohkaistaan synnyttäjiä pystyasentoon ja liikkumaan ihan tosissaan :D Ja kaiken tämän lisäksi kaikissa HUSn alueen sairaaloissa on mahdollista nykyään synnyttää veteen: kätilöt ovat saaneet siihen nyt asianmukaista koulutusta.

Summa summarum, Suomen synnytyskulttuuri etenee, eikä ollenkaan hullumpaan suuntaan!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti